Search This Blog

MY SELF

Faces That I Love

SILA KLIK HEARTBEAT NI...TQ

Jan 27, 2011

LETS MASAK-MASAK



Hari ni aku nak share resepi paling simple tapi sedap (sedap ke? bole laaaa..ngeeee...:P). Aku dapat resepi ni dari seseorang. Nama dia terpaksa dirahsiakan atas sebab-sebab tertentu.huahuahuahua...owh, lupa plak. Resepi ni sesuai untuk dimakan sambil-sambil tgk tv ataupun bergossip.erkkk....ok la..ni resepi dia:

HOME MADE WADGES


Bahan-bahannya ialah:
-Beberapa bijik kentang (ikut suka korg la nak berapa bijik)
-Tepung goreng kfc (jangan curi kat kedai kfc pulak, kalau nak, mintak baik-baik. Korang beli kat kedai lagi senang)
-Minyak untuk menggoreng (bukan minyak urut atau minyak angin, ni minyak masak laaaa)

Cara-cara:
1.Kupas kentang, kemudin basuh bersih-bersih. Selepas itu potong kentang tadi seperti bentuk wedges. Lihat seperti gambar di bawah.



2.Selepas itu rebus kentang setengah masak sahaja. Lebih kurang 10-15 minit. Kalau terlebih masak nanti lembik pulak. Okeh, cam ni laaa...


3.Bila kentang dah masak. boleh lah buang air rebusan tadi. Malas nak explain lebih-lebih korang tengok la sendiri..


4.Tepung kfc tadi bancuh dengan air. Jangan terlalu pekat dan jagan terlalu cair. Sedang-sedang jer..okeh..


5.Lepas tu korang celupkan kentang dalam tepung yang dah dibancuh tadi. Last sekali gorengkan..


6.Dah pun siap. Boleh makan dah...Letak mayonise lagi sedap..


Akhir kata..Selamat mencuba...ahaksss....



P/S: Erkkkk....abaikan jer apis tu..dia memang suka enterprame.huhuhuhuhu.....

4 comments:

Joe Black said...

asal tak wat wedges masa abg dtg hr tu?erk...tkpun nape tk bawak wedges masa mancing hr tu?abg lapa masa tu...erk...

Atirah Tyra said...

lorrrrr...apsal abg x ckp ari tu time mancing abg lapar?klu x leh tyra wat kn wedges tu.meh dtg lg.agagagaga...

Joe Black said...

erk...jauh..iskk..

Atirah Tyra said...

tak jauh la.3 jam jer...ngeh3..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...